Welkom op Weerstation Eelde.
Weersverwachting Buienradar Satelliet Actueel MetingenEelde
Waarschuwingen Maritiem Droogte Windverw. LangeTermijn
Algemeen Luchtdruk Zonkracht Pollen Neerslag Onweer


Voorspelling door ESTOFEX


Bron: Wettercentrale

 

   

Toelichting:

CAPE & LI CAPE staat voor Convective Available Potential Energy en geeft aan hoeveel energie er in de atmosfeer aanwezig is om omgezet te worden in stijgende bewegingen. Er is energie nodig om een onweersbui te laten ontstaan. Hoe meer CAPE, instabiliteit, in de atmosfeer, hoe meer energie er beschikbaar is om een onweersbui tot aan de top van de troposfeer te laten doordringen. Bij toenemende CAPE-waarden kunnen luchtbellen sneller van het aardoppervlak opstijgen en is er ook kans op heftige weersverschijnselen zoals zware windstoten, wateroverlast, hagelstenen en in een enkel geval zelfs een tornado. Een hoge CAPE is een voorwaarde voor zwaar onweer, maar zeker nog geen garantie. CAPE kan ook een negatieve waarde hebben. In dit geval heeft een luchtbel juist de neiging om te zakken. De condities voor buien zijn dan ongunstig. Dit wordt ook CIN genoemd; Convective Inhibition. Het kaartje toont ons enkel positieve CAPE-waarden. In Nederland zijn waarden van 2000 of meer zeldzaam, terwijl in het Tornado-gebied in de VS waarden van 5.000 kunnen voorkomen. Ook in de Tropen vinden we overdag hoge CAPE-waarden.

De Lifted Index (LI) is een parameter die aangeeft hoe groot de kans is op onweer. Hierbij wordt een luchtpakketje vanaf de grond naar een hoogte van 500 hPa gebracht zonder uitwisseling. Dan wordt de temperatuur van dit pakketje afgetrokken van de temperatuur in zijn omgeving. Bij positieve waarde is de kans op onweer minimaal. Bij negatieve waarden stijgt de kans op onweer snel en ook het gevaar voor zwaar onweer wordt dan groter. De LI en CAPE samen vormen een hulp om de kans op zwaar onweer in te schatten. De tijden zijn in GMT.

In bovenstaande plaatjes, wordt de verwachte CAPE en Lifted Index om 18:00 weergegeven. Rond dit tijdstip is over het algemeen de instabiliteit het hoogst.